5 dl vettä

2 tl suolaa

 2rkl siirappia tai sokeria

1 pss kuivahiivaa

12-13 dl Sunnuntai Rouheinen sämpyläjauhoja

100 g leivontamargariinia

voiteluun:

vettä

Pinnalle:

auringonkukansiemeniä

 

Sekoita  42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) veteen suola ja siirappi/sokeri. Vispilöi nesteeseen osa jauhoista,joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten. Jauhoja kannattaa lisätä vähitellen,sillä pehmeämmästä taikinasta tulee mehevämpiä ja maukkaampia sämpylöitä. Lisää taikinan teon loppuvaiheessa huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. leivo taikina tangoiksi ja jaa 25 palaan. Leivo palta pyöreiksi tai pitkulaisiksi sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.